Informatie voor wegbeheerders

De Stichting Incident Management Vrachtauto's (STIMVA) draagt zorg voor het Centraal Meldpunt Vrachautobergingen (CMV) en de instandhouding van een deskundigennetwerk (imV3) dat ten tijde van incidenten met vrachtauto's kan worden geconsulteerd. Samen met de Stichting Incident Management Nederland (SIMN), die zorgdraagt voor het Landelijk Centraal Meldpunt en de bergers bij personenautoincidenten, beheert STIMVA de toetredingen van wegbeheerders die de IM status afkondigen op hun wegen. Op deze pagina staat de informatie op welke wijze een wegbeheerder een IM status van een weg kan aanvragen en wijzigen.

 

 Snel naar...

Aanvragen of wijzigen status IM weg

Op deze pagina leest u een toelichting hoe u een aanvraag kunt indienen om de IM-status van uw weg te verkrijgen of te wijzigen.

Naar de toelichting

 

Richtsnoer IM wegen

In het richtsnoer staan de randvoorwaarden die gelden voor IM wegen.

 

Naar het richtsnoer

 

 

SIMN voor lichte bergingen

Hier vindt u de contactinformatie voor de Stichting Incident Management Nederland voor lichte bergingen.

Naar de website van SIMN

Afhandelingswijze zware bergingen

Wanneer de weg van een wegbeheerder een IM-status verkrijgt, betekent dit dat het Centraal Meldpunt Vrachtautobergingen (CMV), bij melding van een incident op die weg waarbij een vrachtauto betrokken is, een door Rijkswaterstaat gecontracteerde zware berger ter plaatse stuurt. Het CMV belast de wegbeheerder periodiek per inzet een fee. Deze fee is onderdeel van de aanbesteding die STIMVA heeft gehouden en wordt jaarlijks geïndexeerd.

De zware berger belast zijn inzet door aan de eigenaar/houder van het voertuig. Hiervoor ontvangt de zware berger een administratieve vergoeding die via het CMV aan de wegbeheerder wordt doorbelast. Deze administratieve vergoeding is onderdeel van de aanbesteding die Rijkswaterstaat heeft gehouden en wordt jaarlijks geïndexeerd.

In geval van niet verhaalbare bergingsinzet staat de wegbeheerder garant voor de gemaakte kosten. De zware berger ontvangt in dat geval geen administratieve vergoeding. De wegbeheerder ontvangt na afloop een dossier zodat deze zelf een procedure kan starten om de kosten op de eigenaar/houder van het voertuig te verhalen. Ook de kosten van een loze rit (een bergingsinzet waarbij geen bergingswerkzaamheden konden worden uitgevoerd) worden via het CMV doorbelast aan de wegbeheerder.

 

  • Geen resultaten gevonden

    Je zoekopdracht leverde helaas geen resultaat op. Controleer de spelling of probeer het opnieuw met een andere term.

Contact

STIMVA
Papendorpseweg 101, Utrecht
Tel: 088-797 3650

Of e-mail ons 

Over STIMVA

Disclaimer:
De informatie op deze website wordt met grote zorg samengesteld en gepresenteerd. Toch kan het voorkomen dat er iets niet klopt. We kunnen de informatie dan direct wijzigen, zonder dit eerst aan te kondigen. STIMVA is bovendien niet aansprakelijk voor elke vorm van schade die ontstaat door deze website te bezoeken.

 

Cookie-instellingen